dilluns, 31 d’agost del 2015

Projecte: Flautes (Berta)

Aquest any la Berta ha començat a tocar la flauta. És un instrument que li agrada molt. Així que no va dubtar en demanar de fer-ne un projecte. Aquest cop la condició que vaig posar, va ser la de que cap dels tres podia fer servir l'informàtica per a presentar el projecte. I és que portàvem uns quants projectes amb presentacions amb power point i m'agrada que no s'encasellin i que vegin altres maneres de fer. Per tant, va decidir fer tot de coses diverses i agrupar-les a l'acabar en un carpeta gran. Aquestes van ser algunes de les coses que va fer:
 Presentant el projecte amb la megacarpeta!
 Un mapa amb fotos de flautes d'arreu del món.
 Materials amb els que es fabriquen les flautes. Va fer 4 sobre, en un va enganxar un tros de fusta, el l'altre un tros de paper de plata, en l'altre trossos de bambú i en el quart, un tros de bossa de plàstic. Perquè la gent pugui tocar la textura de cadascuna. I dins de cada sobre va posar fotos de flautes fetes amb el material corresponent.
També va fer un pentagrama de feltre amb notes de goma eva en les que li va enganxar al darrera velcro perquè s'enganxés al feltre, d'aquesta manera pot compondre petites cançons jejeje
A part, també va fer una línia del temps.

dissabte, 29 d’agost del 2015

Projecte : Taurons (Jan)

El Jan ja havia fet el curs passat un projecte de taurons, però era un lapbook que vaig trobar ja predissenyat en anglès, i es veu que no li havia fet el pes, ja que no li va deixar marge de maniobra. Per tant, va decidir fer-ne un on pogués buscar el que ell volgués. De tal manera que vam fer una llista de les coses que sabia, les que volia saber i quin format li voldria donar al projecte. D'aquesta manera, va decidir fer un power point amb es fitxes de cada espècie de tauró: mides, colors, dentició, pes... A més, de suport, aquesta vegada comptàvem amb un llibre que a la fi el vàrem poder aconseguir, ja que estava descatalogat, també amb una maqueta de tauró que li havien regalat, i amb una col·lecció de dents de tauró que s'ha anat fent mica en mica.
 Aquests llibres ens encanten, són una meravella, a més de tenir molta informació, la te ben estructurada i clara.
 Preparant el projecte
 Presentat-lo

dijous, 27 d’agost del 2015

Projecte: festes de l'any (Berta)

La Berta aquest cop va voler fer el projecte sobre les festes que es fan durant l'any. El seu objectiu era trobar una festa per a cada mes. I de cadascuna buscar la vestimenta típica, la data, la cançó, la llegenda, ... I com no, va voler-ho presentar amb un póster i aquest cop, acompanyat d'un power point. Després de veure com ho havien fet els seus germans es va animar i ho va aconseguir! Alguns mesos va ser difícil trobar una festa, i d'altres, va ser difícil trobar la cançó, per això alguna que altra vegada, les va cantar ella.
 Fent el power point
 presentant el projecte. A l'esquerra es pot veure el póster del rellotge de les festes.
Per acabar, i amb el tros de llenços que li va sobrar a la Lila, va fer un dibuix del pas del temps a la natura.

dimarts, 25 d’agost del 2015

Projecte: Botswana (Lila)

Al principi, aquest cop volia fer el projecte sobre les tribus d'Àfrica, però amb l'experiència d'altres projectes, ens hem trobat que quan els fas sobres temes molt amplis, costen més de fer que quan es fan sobres temes més concrets, així que parlant-ne, va decidir fer-lo sobre el país de Botswana. Així que vam veure la seva ubicació en el mapa, va buscar les tribus, himne, costums, menjar típic, bandera, roba, tradicions, com és el dia a dia,...
 Estampant el llençol per a fer-se la roba
 Amb la roba feta amb nusos. Una samarreta i una faldilla.
 Galetes típiques botswaneses
 Presentant el projecte vestida i pentinada al estil botswanès
 El format que li va donar al projecte va ser amb una presentació de power point. Li encanta!!!

diumenge, 23 d’agost del 2015

Projecte: pandèmies (Jan)

Doncs si, aquest nen sempre te la virtut de sorprendre'm! I aquest cop ha volgut fer el projecte sobre pandèmies, però la que més l'interessa, és la pesta negra. La veritat és que encara que sembli un tema una mica difícil de tractar en un projecte, se li pot treure molt de suc, ens va permetre veure com vivia la gent abans, perquè s'han reduït el nombre de pandèmies, estadístiques i més estadístiques. Tants per cent de població, els virus, com entren al cos, les parts de la cèl·lula,...
Fent la presentació 
Aquest és el llibre que va fer servir
Te informació molt bona i molt ben estructurada. 
Per presentar el projecte, va fer una tria de les deu pandèmies que més li van cridar l'atenció, i en va fer un mapa, gràfics, línia del temps i una presentació en power point amb les fitxes de cada pandèmia. Sembla que han fet un gran descobriment amb aquest programa que durant aquest curs ha aconseguit dominar-lo gairebé per complert!

divendres, 21 d’agost del 2015

Projecte arbres (Lila i Berta)

Aquest cop la Lila i la Berta van voler compartir projecte i van decidir de fer-lo sobre els arbres. Com sempre, vam fer una llista del que sabien, del que volien saber i com ho volien fer. Van decidir saber quins arbres hi ha en cada clima, quins arbres eren els més antics. Tipus de fulles, escorces. Com respiren, com s'alimenten,... I per a il·lustrar-ho, vam fer uns diorames amb capses de sabates. En van fer 4, in del període càmbric (que es quan van sorgir els primers arbres), un altre de la selva, un de la sabana i l'altre del bosc. Posteriorment aquests diorames ens han servit per classificar les figuretes d'animals i altre vegetació que tenim per casa.
 Buscant imatges per al projecte
 Recol·lecta de fulles llestes per premsar
 Recollint dibuixos d'escorces
Fent la presentació del projecte. Darrera d'elles es veuen els diorames. No em vaig recordar de fer fotos snif, snif...

dimecres, 19 d’agost del 2015

Natura

Aquest curs hem fet moltes sortides al camp. Hem contemplat la natura, els seus colors, les seves olors. Hem après coses de les plantes, de les pedres, i que en podem treure per a curar-nos, alimentar-nos,...
 Recol·lecta d'alls, hipèric i helicrisum.
 Tallant pedres com els prehistòrics per a fer ganivets
 Sortida de reconeixement de plantes medicinals a càrrec de Jean-François Henry. Molt interessant, vàrem aprendre moltes coses, com plantes que veiem sovint al nostre pati i que no sabíem que es podien menjar. Ara ja no les arrenquem!

 Excursió amb els avis, tiets i cosins pels voltants del nostre poble. Vàrem caminar durant 4 hores!!
Sortida de reconeixement d'arbres.

dilluns, 17 d’agost del 2015

Hort urbà

Amb el papa hem fet un hort urbà amb uns palets de fusta reciclats i una malla. Primer vam mesurar l'espai que teníem per posar-ho i després sol va faltar tallar, posar claus, i grapar la malla. Sort tenim de que el papa és un manetes!!! jejeje
 Prenent mides
tallant i muntant 
 Posant la terra
 Plantant el planter

 Regant
 Reposant els enciams collits.
Per al curs vinent, tenim previst fer un calendari de sembrar i collir. A veure si ens en sortim.

dissabte, 15 d’agost del 2015

Projecte: Ballet (Berta)

La Berta va voler començar amb un sobre ballet (com no!!! jejeje), i a l'igual que amb els seus germans, vàrem fer una llista de quines coses sabia, quines volia saber i quin format volia que tingués el projecte. Va triar fer un megaposter! Així que ens hi vàrem posar: El primer que vam fer, va ser entrevistar a un ballarí (Sàndal Boada), que ens va donar molta informació.

Aquests son els llibres que va fer servir per al projecte. 
El Megaposter!!!! 
 Els passos principals i més coneguts en el ballet
 Les companyies més importants.
 Línia del temps dels vestits de ballet.
Les obres de ballet més conegudes.  
 Els ballarins més coneguts
 Amb un mecanisme vell, va fer una capsa de música d'una ballarina.
Amb netejapipetes, boletes de fusta i un motlle de magdalena, va fer aquesta ballarina tan divertida!! 

Amb un teatre d'ombres xineses que va fabricar amb una capsa de sabates, va interpretar el conte de "La Berta aprèn a ballar"  
Per acabar, vàrem estar mirant diverses obres de ballet, n'hi han que duren més d'un hora!!!!

divendres, 14 d’agost del 2015

Projecte: monuments del món (Lila)

La Lila al febrer va triar fer-ne un de monuments del món. Per començar vam fer una llista, entre les dues de quines coses sabia, quines volia saber i quin format li volia donar a tot plegat. Vàrem quedar en fer un power point, perquè era una eina que no coneixia i li agradava. Així que ens hi vam posar i ràpidament li va agafar el traç. La presentació consta de fitxes sobre el monuments. De cadascun, n'ha indicat: la data de construcció, alçada, localització, constructor, curiositats o llegendes,...
 Aquests són els llibres de la biblioteca que va fer servir per a elaborar el projecte

 Entre les dues vam buscar monuments que tinguéssim per casa, de records que ens hagués portat algú. I dels que no en teníem, els vem fer amb fang. 
Aquesta és la línia del temps que va fer a partir de la data de construcció de cada monument.