dissabte, 11 d’octubre del 2014

Organització del curs 2014/2015

Per aquest nou curs, he intentat basar-me en la practicitat, però sense perdre de vista el fet de divertir-nos aprenent i el currículum estatal. Així que hem comprat tots els llibres de text, he fet una sel·lecció dels exercicis que hem cregut més interessants, i pel que fa a matemàtiques i coneixement del medi, hem agafat els temes que ha de tractar cadascú durant aquest curs, hi hem buscat activitats, projectes, lapbooks, experiments, sortides,... per a que l'aprenentatge d'aquestes assignatures, sigui lo més vivencial i distés possible. Pel que fa al material Montessori, he fet una sel·lecció, ja que els nens comencen a tenir una edat, en que molts dels materials ja els queden petits. I els hem ubicat en armaris. Ja se que aleshores, ja no treballem amb el currículum exposat, però es que el Montessori en casa, al menys en el nostre cas, és un pel diferent d'aplicar. (ja escriuré les conclusions que he tret del fet de fer Montessori a casa en una altra entrada). I això sí, no parem de sortir, cada setmana fem sortides culturals.
 Hem deixat aquests prestatges, on cada setmana hi poso el material que farem servir o que penso que serà d'utilitat per a tractar els temes que toquen.
 Tenim una tira de suro on hi anem penjant els treballs que fem.
 En el suro hi tenim els registres del temps, el calendari i coses curioses, que ens interessen o que tenen a veure amb l'estació en que ens trobem o amb alguna cosa que ha passat.
 Amb palés hem fet dues banquetes i amb un ferro de penjar les jardineres als balcons, hem penjat el distribuïdor de llapis de colors, d'aquesta manera no fa nosa per sobre de la taula. Així el que pretenem és crear un ambient més agradable i confortable per a treballar.
 En aquest racó tenim una petita llibreria amb els diccionaris, primeres lectures, els llibres de text amb les seves llibretes i els organitzadors dels pares. També una petita calaixera de colors per a guardar material d'escriptura i la calaixera gran on cadascú te un calaix un hi posa les feines que acava.
En la paret de l'entrada de l'habitació tenim la paret de la pissarra i els mapes. S'hi passen hores mirant on està cada país. I la pissarra és un dels materials més amortitzats, i això que la vàrem fer nosaltres!! jejeje
 En el balcó de l'habitació hi tenim la nostra petita estació meteorològica. A dalt a l'esquerra (no se si s'aprecia bé), hi ha un termòmetre digital. I a baix a la dreta, punxat en un test, el nostre pluviòmetre. De moment tenim aquests dos instruments, però en breu faré una nova entrada on hi ha els instruments de mesura del temps que han fet els nens.
 Aquesta és la nostra biblioteca per als nens, els dies que acabem d'hora de fer escola. Fem com quan anem a la biblioteca municipal, i mirem llibres, els llegim, ...
 En aquests dos prestatges, posem cada setmana els llibres que tenim o que hem agafat de la biblioteca, relacionats amb els temes que tractarem.
 Aquests són els armaris (que en la foto estan oberts) on guardem el material. He fet foto de tot el material i m'ho he classificat per assignatura i dins de cada una, per temes, d'aquesta manera, quan em preparo la setmana, puc localitzar més ràpidament el material que faré de menester.
I per últim, en aquest racó, hi ha l'ordinador, la taula de llum (a l'armari de sota hi ha el material per a fer servir amb la taula). La granja Montessori, que en una entrada ja vaig explicar com la fem servir. I una cosa que m'ha encantat que hem comprat aquest estiu, i és aquesta taula dels elements, en que cadascú hi ha un dibuix d'alguna cosa que conté aquest element (tant de bo l'hagués tingut quan estudiava batxillerat!)

Pel que fa a les extraescolars, a aquest curs els nens n'han volgut fer moltes:
El Jan, fa basquet (li apassiona, a més fomentem el treball en equip), bateria (l'ajuda a relaxar-se i concentrar-se, està molt menys dispers, a part, que li agrada molt. Li hem muntat una a casa i a la que te una estona, ja s'hi fica a tocar-la) i anglès (no és que li apassioni, però aquesta és innegociable!)
La Lila segueix amb el piano (aquest estiu li hem comprat un, ja que el que teníem era un òrgan, i ja comença a tenir un nivell en que requereix alguna cosa més professional, a més hi gaudeix molt, s'hi passa hores tocant!), basquet (no és que li apassioni, però s'ha de fer exercici, que encara que ens fa una mica de mandra, és saludable, i a mes fem equip!), teatre (s'ho passen pipa i han fet un grup molt maco, cada setmana estan desitjant que arribi el dia) i anglès (que al igual que al Jan, és innegociable).
La Berta aquest any ha començat flauta (li encanta!!), basquet (pels mateixos motius que la Lila), teatre (li apassiona, a més, s'ho passa pipa amb les seves amigues), anglès (innegociable) i els dissabtes va a la coral del poble (li encanta cantar!).
Aquest any també seguim amb el club de lectura que vàrem muntar amb uns amics i estem iniciant un grupet de presentació de projectes, a veure que tal surt!
Nota: Aquests estiu en un dia d'inspiració, vaig agafar les pintures hi els vaig fer aquests dibuixos a les parets.

5 comentaris:

Marvan ha dit...

¡Queda preciós!!

Esther ha dit...

muy chulo todo....como siempre bien ordenado distribuido...en fin que da gusto hacer cole ahi....jjejejeje!!
saldos.

Esther ha dit...

Por cierto Montse la casita de madera de la foto de portada la habeis hecho vosotros????? es preciosa y si es así menuda obra de arte!!

paumon ha dit...

Merci noies!
Si Esther, la hicimos nosotros, con palés de la obra y mucha paciencia. Gracias!

Sílvia ha dit...

Que ben organitzada i planificada!! Tens una sala molt acollidora i inspiradora. I un munt de material!! Trobo que està molt bé saber què tenim i quan fer-ho servir, i a mi el que també m'ajuda molt a l'hora de tenir idees és pinterest.

Vaja mami super homeschooler estas feta! Gràcies per inspirar a d'altres!