dissabte, 7 de juny del 2014

Cos humà

Aquest any, per estudiar els aparells del cos humà, ho hem fet a partir d'experiments. D'aquesta manera, els nens entenen millor el funcionament, i passem una bona estona preparant i després experimentant.
 Aparell respiratori
 A principi de curs, vàrem fer aquest aparell respiratori i vàrem comprovar la importància del diafragma, que és qui realment fa que s'omplin els pulmons amb el seu moviment. 
Aparell excretor
 
 Preparant el mejunge
 Aigua superbruta
 Abocant l'aigua bruta.
Filtrant
 Pel que fa a l'aparell excretor, vem fer un experiment que vàrem trobar per internet. Es tracta de posar-hi un embut a la part de dalt i dues canyes ben segellades amb cinta aïllant. Després uns globus (ronyons) en els que hi haurem posat una esponja dins i seguidament dues canyes (uretres) que s'uniran a un altre globus (bufeta). L'experiment està molt bé, però s'ha d'especificar als nens, que l'aparell no funciona ven bé així, ja que el ronyó filtra la sang i lo bo ho fa passar a l'aparell circulatori, mentre que la porqueria, és la que passa a la bufeta.
Aparells

 La Lila i la Berta van fer els aparells del cos humà, en 3D, fent servir paper, llana,... remullat en aigua i cola blanca. 
Aparell digestiu
Vem agafar tres safates, pa sec, aigua, mà de morter,vinagre i colador. 
 Aquí estem fent de boca, trencant el pa sec en bocins petits.
 La boca també hi afegeix saliva (aigua). 
 Quan el menjar passa a l'estómac (segona safata), aquest tritura (mà de morter) l'aliment que li arriba i també s'hi afegeix l'àcid (vinagre).
 I en els budells (tercera safata) es filtra tot (colador).
Aparell circulatori
 Vàrem comprar un cor de vedella i ens vam reunir diverses famílies per aprofitar el mateix cor. Una de les mames que va venir, en sabia molt sobre anatomia, així que va ser la que va fer les explicacions, els nens van quedar embadalits, i després amb la manipulació del cor, van poder comprovar on estan les diferents cavitats, com estan connectades entre elles i quin circuit fa la sang dins del cor.
Manipulant el cor.