dimarts, 24 de juny del 2014

experiments

Amb la Berta vàrem fer l'experiment de buscar objectes que s'enfonsen i els que suren.
 Vam triar objectes per casa, per comprovar si s'enfonsen o suren, els vem agrupar, fer una foto i imprimir aquesta en paper d'enganxina, va retallar els objectes impresos i en els va enganxar en la casella corresponent.
Escrivint el títol de cada apartat. 
Fent les comprovacions.
La Lila va fer el mateix, però amb els objectes magnètics i no magnètics.


Aquí els impresos que els vaig fer per a classificar.
El Jan entretant, va fer un experiment que consistia en fer un tornado, i explicar el perque es produïa. Van sortir unes reflexions molt interessants.

Botànica

Una tarda vàrem anar a fer una volta per la muntanya i vem aprofitar per agafar flors, això si, la condició era agafar de diferents formes de fulles i flors de diferents colors. A més, el tros a agafar, havia de tenir flors i fulles. A mida que les anàvem collint, les anaven posant en un premsador, i als quatre dies de premsa, les vàrem treure i enganxar en unes fitxes que els vaig preparar.
 Les flors que vàrem collir, les vàrem fotografiar, per a poder reconeixer-les millor, ja que un cop seques el seu aspecte varia.
 Posant les flors a la premsa.
Aquest manual és el que vàrem fer servir posteriorment per identificar-les i omplir la fitxa.


Per a saber quina forma de fulla tenen, hem fet servir la llibreteta que els vaig fer fa temps:

En cada pàgina de la llibreteta, hi ha el dibuix de la silueta, el nom a sota i la descripció del nom a sota del nom.

dimarts, 10 de juny del 2014

Relleu geogràfic

Aquest curs, també hem tocat el relleu i la geografia de Catalunya. Pel que fa al relleu, ho hem fet tots, primer vàrem començar treballant les formes de relleu que uneixen la terra amb el mar o oceans, amb les formes del relleu Montessori que vàrem confeccionar nosaltres mateixos amb uns bols de plàstic d'aquests "de usar i tirar" (encara que els hem reciclat per a treure'n més suc) i plastilina.
 Per començar van reproduir el que hi havia en les targes, sols feien el que es veia en els dibuixos de color marró en plastilina i ho ficaven a dins dels bols.
 Van aparellar lo dels bols amb les targes corresponents, i hi van escriure el nom en unes targes que vàrem enganxar.
 I per acabar, el més divertit, van abocar-hi aigua, això si, sense inundar la terra jejejeje
 I aquí el resultat!!!!!

Després van estudiar el relleu d'interior, i vam fer una maqueta amb diferents tons d'ocre de plastilina. 
 Aquí fent les formes reproduint els dibuixos dels perfils.
 Vàrem fer els cartellets...
I aquí es pot veure el resultat!!!!

La setmana següent, vem anar a la muntanya de darrera de casa, des de on hi ha una panoràmica molt maca i on s'observen diferents formes del relleu.
 Comencem l'excursió des del safareig de sota de casa.
 Observant insectes a mig camí.
 Al camí de dalt les vinyes.
 Aquesta foto la va tirar un dels nens.
 La panoràmica que vem dibuixar
 Els nens dibuixant amb Montserrat de fons.

El Jan va trobar aquestes dues marietes "fent bebés" i va voler immortalitzar el moment...

Pel que fa al relleu de Catalunya, sols ho ha treballat el Jan, que és al que li toca per edat, encara que les seves dues germanes sempre tenen l'antena posada, i ja se saben gairebé totes les muntanyes. 
Per a treballar-ho, el que hem fet, ha estat un relleu amb paper maxé (és a dir, una barreja a parts iguals d'aigua i cola blanca, i paper de diari remullat en aquest mejunge).

Aquí es veu al Jan que ja te la silueta de Catalunya dibuixada en un cartró, i hi va enganxant el paper de diari per a fer gruix, com més alta és una muntanya, més gruix hi posa.
 Un cop sec, és hora de pintar-ho, de marró fort les muntanyes altes, de marró fluix les menys altes, de verd fort els turons i de verd fluix les planes.
 I aquest és el resultat, encara li quedaven banderoles per escriure, però aquesta és la idea. Les banderoles les vàrem fer amb paper d'etiquetes i escuradents.

diumenge, 8 de juny del 2014

Festa fi de curs

Ahir vàrem fer la festa de final de curs amb uns bons amics. Els nens no en sabien res, i els pares vem preparar una gimcana, amb proves, insignes, rialles i gresca. Després uns regals per a l'any que ve i un sopar especial, amb moooolt de postre!! jejeje
 Els nens llegint, pensant, col·laborant i fent les proves.
Amb totes les insignes, ja que entre tots van fer molt bé les proves i les van trobar totes.
 Entrega de diplomes de final de curs i regals.
Les mames i els papes
Obrint els regals.
 I després de tant treballar, a sopar!!
 I els postres!!!!!

dissabte, 7 de juny del 2014

Cos humà

Aquest any, per estudiar els aparells del cos humà, ho hem fet a partir d'experiments. D'aquesta manera, els nens entenen millor el funcionament, i passem una bona estona preparant i després experimentant.
 Aparell respiratori
 A principi de curs, vàrem fer aquest aparell respiratori i vàrem comprovar la importància del diafragma, que és qui realment fa que s'omplin els pulmons amb el seu moviment. 
Aparell excretor
 
 Preparant el mejunge
 Aigua superbruta
 Abocant l'aigua bruta.
Filtrant
 Pel que fa a l'aparell excretor, vem fer un experiment que vàrem trobar per internet. Es tracta de posar-hi un embut a la part de dalt i dues canyes ben segellades amb cinta aïllant. Després uns globus (ronyons) en els que hi haurem posat una esponja dins i seguidament dues canyes (uretres) que s'uniran a un altre globus (bufeta). L'experiment està molt bé, però s'ha d'especificar als nens, que l'aparell no funciona ven bé així, ja que el ronyó filtra la sang i lo bo ho fa passar a l'aparell circulatori, mentre que la porqueria, és la que passa a la bufeta.
Aparells

 La Lila i la Berta van fer els aparells del cos humà, en 3D, fent servir paper, llana,... remullat en aigua i cola blanca. 
Aparell digestiu
Vem agafar tres safates, pa sec, aigua, mà de morter,vinagre i colador. 
 Aquí estem fent de boca, trencant el pa sec en bocins petits.
 La boca també hi afegeix saliva (aigua). 
 Quan el menjar passa a l'estómac (segona safata), aquest tritura (mà de morter) l'aliment que li arriba i també s'hi afegeix l'àcid (vinagre).
 I en els budells (tercera safata) es filtra tot (colador).
Aparell circulatori
 Vàrem comprar un cor de vedella i ens vam reunir diverses famílies per aprofitar el mateix cor. Una de les mames que va venir, en sabia molt sobre anatomia, així que va ser la que va fer les explicacions, els nens van quedar embadalits, i després amb la manipulació del cor, van poder comprovar on estan les diferents cavitats, com estan connectades entre elles i quin circuit fa la sang dins del cor.
Manipulant el cor.

Línia del temps

La nostra línia del temps que tenim penjada per tot el perímetre de l'habitació de fer escola, ja comença a omplir-se de veritat!! Ara ja comença a fer goig. Fa 20 metres de llarg, i te 6.500 boletes. Ens la vàrem construir nosaltres, però és impressionant veure l'evolució de l'home en els últims 3 metres. Fa rumiar...
Els últims 3 metres