dijous, 22 de maig del 2014

Ibers i Grecs

Ja hem fet les dues sortides que teníem pendents per a completar el que ha estat un curs ple d'història. Hem gaudit moltíssim i hem après molt dels nostres avantpassats. Ens ha agradat molt això d'anar amb guia, ja que aprens el doble. Sense una persona que hi entengui, pots anar fent més o menys si abans t'ho has preparat a casa, però sempre és millor que t'ho expliqui un entès.
- La visita al poblat Ibèric de Ca n'Oliver, a Cerdanyola del Vallès, va ser tot un encert, el museu està molt bé, la informació molt ben organitzada i entenedora, i el poblat ens va agradar molt, sobretot les cases reconstruïdes que t'ajuden a veure i entendre com vivien, a que es dedicaven i ajuda a imaginar com era un dia qualsevol al poblat.
Aquí deixo la seva plana web i algunes de les fotografies que vàrem fer:
 A la sortida hi vàrem anar amb dues famílies més, a l'inici del museu, hi havien els tres trets més característics del Ibers.
 Els estris que feien servir
 Aquí una de les mares explicant l'evolució dels estris.
 Ens varen agradar molt les àmfores i el vídeo explicatiu d'una cerimònia de benvinguda del ibers als grecs.
 Vàrem descobrir que ja feien servir el teler.
 A la Berta li van agradar molt els vestits que duien.

 Va coincidir que en el museu hi havia una exposició itinerant dels Neandertals a Catalunya, així que vàrem aprofitar per refrescar coneixements. A més, els hi varen donar una fitxa per omplir on havien de buscar informació a l'exposició, i al finalitzar, els hi corregien i els hi donaven un obsequi. Tots varen posar-hi moltes ganes i per descomptat, no cal dir, que tots varen tenir el seu obsequi!!Més tard vàrem fer la visita al jaciment, els nens varen gaudir moltíssim i la noia ho va explicar molt bé, fins hi tot, va fer fer representacions als nens, entrant i sortint de les cases, passant d'una habitació a una altra, ... es que les runes molts cops costen d'imaginar en alçat.Per finalitzar la visita, vem anar a veure tres cases que estaven construïdes com s'imaginen que eren les dels poblats ibers, i ens vem adonar de com eren de petites al principi, que sols les feien servir per a dormir i en cas de pluja, i ens van ensenyar com molien el blat per a fer farina, i la veritat, és que era una feina molt feixuga!!

- També vàrem anar a fer una visita a Empúries per conèixer més d'a prop les cultures gregues i romanes, i vàrem estar de sort, ja que aquell dia feien visites teatralitzades, als nens els va agradar moltíssim, ja que la noia deia que tenia uns 2000 anys però no s'ho van acabar de creure! La visita guiada va ser sols per a la part romana, després la grega ho vàrem fer pel nostre compte, i també la visita al museu:
 Davant de la muralla de la ciutat romana, la guia disfressada de romana benestant ens fa les explicacions oportunes.
 Via principal de la ciutat, ens hem d'imaginar columnes a banda i banda.
Panoràmica del fòrum. 
Han reconstruït una part molt petita del porxo del fòrum, IMPRESSIONANT!! 
Casa benestant romana. 
Mosaics. 
 L'estàtua original del Deu Escolapi.
 Maqueta del fòrum
Ciutat grega. 
Ciutat grega.

Una recomanació: Aprofiteu quan aneu als museus per adquirir llibres especialitzats en la matèria, és on hi trobareu els millors!!! Nosaltres vàrem comprar un sobre els ibers i la seva cultura i un altre sobre la cuina dels ibers. 

I en aquest pàgina trobareu el llibre dels grecs i romans que vàrem comprar a Empúries, en format PDF i gratuït.