diumenge, 19 de febrer del 2012

Setmana del 13 al 17 de febrer

Aquesta és la primera setmana amb la nova filosofia (és la única paraula que se m'acut, ja que no fem servir cap planing, ni currículum, ni res de res, sols la motivació i el despertar de l'autonomia de cada nen, respectant alhora les seves inquietuds i interessos) i sembla que no vagi tan malament, això sí, tenim uns horaris ben marcats, i a l'igual que hi han nens que van a l'escola, ells han de romandre a la sala de 10 a 13 i tenen total llibertat per agafar el material que ells vulguin, és el que en Montessori es diu Currículum exposat. I així és com ha anat la setmana:
Matemàtiques:
 No se perquè, però és una assignatura que els fascina, i ho treballen molt, aquesta setmana, el Jan ha fet càlcul amb el joc imantat de les boles classificant per color i quantitat, geometria amb els triangles blaus, lògica amb els taulells de doble entrada i les series i mesura aprenent els quarts amb el rellotge i mesurant els dinosaures de plàstic i anotant les dades. La Lila, ha fet sumes senzilles amb un joc que si ho encerten els hi surt un animal al darrera, lògica amb l'àbac de colors i formes i les sèries i mesura estudiant amb el joc del rellotge. I la Berta, lògica amb els taulells de doble entrada, les sèries, els bocs lògics i les classificacions del joc de les samarretes.
Vida Pràctica, Sensorial i Plàstica:
Ara que tenim tot el material a la vista, els exercicis de sensorial afloren com a bolets. El Jan va estar fent combinacions matemàtiques amb les barres vermelles i blaves, i després va voler fer el laberint i provar el seu equilibri amb una polsera de picarols a les mans, i de plàstica, va fer un cavall amb cartró i agulles d'estendre que hi havia en un llibre de manualitats. La Lila i la Berta, em van fer una sorpresa i van fer-nos el llit, la Berta va estar fregant plats (cosa que li agrada molt) i després va voler fer uns cors cosits amb paper que li van quedar molt bé, cada dia domina més l'ús de les tisores. La Lila, va estar pintant i decorant màscares de carnestoltes i una manualitat que va veure en un llibre, es tracta d'agafar paper flim (d'aquell transparent d'embolicar el menjar, i pintar-ho amb una barreja de cola blanca i aigua, tot seguit s'enganxen trossos de paper de seda, i es van fent capes (4o5) i per acabar, es posa purpurina i una altra capa de cola i aigua, i quan està sec, es retalla la forma que es vulgui, i queda un material molt bonic per fer qualsevol cosa, ella va fer un mòbil de flors per quan arribi la primavera, que ja en te ganes. I a dalt de tot de la foto hi han dos figures, creació del Jan i la Lila.
Llengua:
Sembla mentida, però abans el jan no volia ni sentir a parlar d'activitats de llengua, però aquesta setmana, n'ha fet moltíssim-es, i per iniciativa pròpia, va estar treballant l'inicial de paraules amb els hexàgons, va practicar l'ortografia amb un joc de formar paraules, i s'ha passat moltes estones llegint, va triar un llibre a la botiga de la col·lecció de "Bat Pat", uns llibres d'homes llops i personatges fantàstics, li ha fascinat, i encara que en el llibre hi posi que és per a majors d'11 anys, ell s'ho ha volgut llegir tant sí com no, i ja porta més de la meitat, i això que ni jo ni el seu pare, li hem llegit ni una paraula!! i també ha estat jugant amb un joc en castellà de separar síl·labes. La Lila, ha volgut apuntar la data a la pissarra cada dia, ha jugat amb el jan amb els hexàgons, amb el joc de formar paraules, ha creat històries amb el joc dels daus, i hem treballat amb dictats muts i sobretot no ha faltat ni un dia la seva estoneta de lectura. La Berta, ha estat practicant molt el traç, un dia, que hi havien encenalls a terra d'estar tallant fustes, va estar fent dibuixos. Un altre, amb unes targes plastificades, va estar repassant traços i la veritat, que cada dia ho domina més, i per sorpresa de tots, va formar la seva primera paraula amb el joc de formar paraules, i va ser "anell" que rar oi? jejeje
Ciències:
El Jan ha redescobert un joc de targes amb preguntes sobre coses de la terra, a darrera de la tarja hi ha un text que explica curiositats sobre la terra i la seva creació i al davant dos preguntes sobre el text del darrera, i de pas, ha practicat comprensió lectora. I la Berta, ha jugat molt amb els puzles sobre les parts del cos i l'evolució de la vida de l'home, i l'altre dia va voler observar la col·lecció de minerals. 
I aquesta ha estat la nostra setmana sense planing i respectant els interessos de cadascú.

1 comentari:

Sylvia ha dit...

Quina setmana més ocupada!! Nosaltres també hem fet un mosàic de fotos , a veure si tinc temps de posar-ho amb el resum setmanal.

Petons