dilluns, 30 d’agost del 2010

Vacances

Vaig deixar pendent, la setmana passada, unes fotos de les vacances que vem passar a Organyà, i la visita al museu dels dinosaures a Coll de Nargó. Aquí van les fotos:

Petjades que es troben des de l'entrada al poble, i fins a l'entrada del museu.
Coll de Nargó és un poblet petit del pre-pirineu i és un dels 2 llocs al món, on queda al descobert una capa del cretaci, on es pot observar restes de nius de dinosaures, específicament, d'un parent del Diplodocus, el Titanosaure, que va fer les seves postes a la costa del oceà atlàntic, que en l'època del cretaci, arribava a Coll de Nargó. Del que em vaig assaventar, que fins aleshores no ho sabia, és que els paleontòlegs, mai fan excavacions com els arqueòlegs, sino que estudien els plecs de la Terra per veure en quina part del planeta han sortit a flot les capes de les que volen estudiar restes, i s'hi desplacen i estudien el terreny.
Aquí trobareu un bon treball del tema.
En la primera foto, es pot veure la reproducció d'un embrió dins d'un ou, i en la segona, dos tipus d'ous de dinosaures.
El Jan observant les eines que fan servir els paleontòlegs (diu que de gran ho vol ser)
Abaix a l'esquerra, es veu un plec que ha quedat al descovert, de l'era del cretaci.
Aquesta va ser l'arribada al jaciment després d'anar 7 quilometres per pista, tota una aventura! (I a més, amb els avis!)
Petjades de dinosaures, pintades en vermell per poder-les veure millor. El papa li ensenya a la Lila, on estan les restes d'ous, pintats en groc.
A l'arribar a casa, la Lila va pintar una petjada com les que trobàvem pel poble el dia que vàrem anar al museu dels dinosaures!

2 comentaris:

Arrels de Llum ha dit...

Que xulo!! Jo conec el jaciment de Fumanya (viviem a un poblet molt proper) Us ho recomano!
Es poden veure les mines de Cercs i pujar amb un trenet fins al jaciment (si aneu amb guia es millor) Encara que tambe es pot pujar amb cotxe i visitar Peguera (darrera dels Rasos de Peguera) un poble abandonat a 1700m d'altitud!

Una abraçada

paumon ha dit...

Hola Alana!
Merci per la info, m'ho apunto i a veure si hi fem cap un dia d'aquests. Fa deu anys ja vàrem anar a visitar les mines de cercs, ara ens toca tornar a anar amb els nens!!
Fins aviat!!