dilluns, 22 d’agost del 2011

Estiu

Aquest estiu, no ha estat gaire espectacular, hem fet obres, amb l'ampliació de l'habitació de fer escola, i la butxaca no donava per més, així que hem estat de relax a la piscina municipal. Tot va començar amb la revetlla de Sant Joan, el falcons del poble van portar amb els esportistes municipals, la flama del Canigó (aquí a Catalunya el dia de Sant Joan al matí es fa una foguera al cim de la muntanya del Canigó, i tots els pobles hi van a buscar una flama, que serveix per encendre a mitja nit les seves fogueres) i els diables van encendre a mitja nit, la foguera.
També vàrem anar a la trobada anual de famílies homeschoolers de Catalunya a un càmping durant 3 dies i ens ho vàrem passar d'allò més bé, aquest any va ser a Banyoles a la vora d'un llac on hi havien aquests meravellosos nenúfars en flor.



Hort urbà

Aquest estiu, vàrem decidir plantar el nostre primer hort urbà, i amb quatre plantes, hem tingut un munt de verdura per aquest estiu, i amb l'alfàbrega, hem fet molts dies pasta al pesto!

Cogombres
Tomàquets
A més, també hem sembrat pebrots verds, pebrots vermells, maduixes i patates. Les fotos son de principis d'estiu, però ara allò sembla la selva!!

Pel proper curs...

M'he centrat molt en el mètode Montessori, a estudiar-lo tot lo a fons que he pogut, a més estic enamorada del seu material, però a l'hora d'aplicar-ho a mi no m'ha funcionat, amb cap dels meu tres nens, així que m'he quedat amb lo dels materials (que veig que són molt útils alhora d'entendre i assimilar els nous conceptes), el concepte bàsic d'impressionisme en el que es basava Montessori i en lo de portar les coses del concret a lo abstracte. Això combinat amb els llibres de text i d'altres materials educatius que he trobat per d'altres botigues, és el que fem servir.
Amb el Jan, que no li agrada gens llegir i vaig pensar que era perquè sempre li estava a sobre, vaig decidir deixar, a mig curs del passat, els llibres de text i deixar-li més llibertat amb el material a veure si d'aquesta manera li arribava el cuquet de la lectura i s'hi aficionava, però ni li venia de gust tocar el material Montessori, ni llegir, ni res i després d'esperar i esperar, he decidit tornar als llibres de text, i recolzar els exercicis amb els materials que tenim, i estructurar-li bé les feines que ha de fer cada dia, de tal manera que ens quedin les tardes lliures per poder fer material més lliurement i algunes manualitats.
La Lila, és la nena Montessori per excel·lència, li encanta el material, però no suporta que li faci cap presentació, ella em diu que l'expliqui com l'ha de fer servir, i després ella ho fa seguint el que li he dit, però a la seva manera, així que després del cercle, cada matí farem 2 o 3 fitxes del seu llibre de lectura i després, tindrà temps de sobres per tocar material.
La Berta, és una fan del material de sensorial i vida pràctica, ho fa, però com la Lila, a la seva manera, i no sempre accepta que li faci presentacions, perquè diu que no li calen, això sí, si veig que no ho està fent bé, li corregeixo, i això si que ho vol. Ella farà igual que la Lila (cercle, fitxes i material).
Pel que fa al cercle de primera hora del matí, que ens fa aposentar-nos a tots i centrar-nos en el nou dia que ens espera. Està constituït per: a l'inici cantem alguna cançó, tot seguit llegim algun llibre en el que toqui algun tema filosòfic, de sentiments,... parlem sobre el que ens vol dir el llibre i el que podem aprendre d'ell i per acabar, fem alguna activitat física o jocs de mans.
I aquest és el nostre planing per a aquest curs, ja us explicaré com acaba, però jo em sento molt bé i molt tranquil·la per afrontar aquest nou any!


dijous, 18 d’agost del 2011

Fent farina de blat

Aquest estiu hem aprofitat per agafar alguna espiga de blat d'algun camp, tot passejant. Al final, dúiem 20 espigues, i els hi feia gràcia fer ells la farina i saber quanta en sortia de 20 espigues, ells calculaven que en tindrien per a un pa ;). Així que vàrem treure els grans i els vam intentar trinxar amb una mà morter i un suribachi (morter japonès que fem servir per obrir el sèsam i fer gomasio). Però no va funcionar, ja que no es feia la farina, ho vam provar així, amb un molí turc de cafè, però sortia un polsim de farina cada dos voltes, i vam acabar fent-ho amb un molinet elèctric. D'aquesta manera van poder comprovar que no és tan fàcil fer farina artesanament, i que per a fer-ne mig quilo que és el que necessitem per fer pa, s'han de collir forces espigues. Aquí us deixo unes imatges del procés: