diumenge, 13 de febrer del 2011

Reflexions per als meus fills

Fa temps que volia fer aquesta entrada, són unes reflexions pròpies sobre criança i educació. Des de sempre he tingut clares moltes coses, i la més important i la que millor m’ha anat fins ara, és la de no fer mai res als demés que no t’agradaria que et fessin a tu, i de moment, aquesta és la meva base per educar als meus fills i relacionar-me amb els demés. Per tant, a mi m’agradaria que el dia de demà els meus fills puguin ser el que volguessin i això és el que pretenc recolzant la regulació de l’escola a casa aqui a Catalunya. A mi m’agrada que els demés comparteixin el que tenen amb mi, per tant jo haig de compartir, a mi m’agrada que la gent em doni les gràcies quan els hi faig un favor, per això, jo sempre les dono, a mi m’agrada que la gent no m’agredeixi, ni m’insulti, ni.... per això, jo mai ho faig. Els meus fills així ho veuen, i així ho fan. Per transmetre alguna cosa als teus fills, tu ho has hagut de creure abans, sinó no ho pots transmetre. Jo vull que els meus fills no facin coses que puguin molestar als altres ni incomodar-los, no és tan sols, per exemple, demanar o no les coses sinó aprendre que potser la persona a la que li demanes tal cosa, no li va bé de donarte-la, però no sap com dir que no, d’això se’n diu interpretació de la situació i de l’estat de la persona, i és el que vull que aprenguin els meus fills.

Una altra de les coses que m’agradaria transmetre als meus fills, és l’ordre i la neteja, vital, des de el meu punt de vista, per a la bona convivència entre les persones i evitar la propagació de gèrmens, i més si no tenim vacunes i vivim amb animals de diferents espècies. A mi la casa m’agrada tenir-la en ordre i neta, tampoc sense passar-se, ja que gràcies als bacteris existeix la vida tal com la coneixem avui dia, i son necessaris per la supervivència de l’ésser humà. I pel que fa a l’ordre, fent escola pel matí i treballant a la tarda, és vital per no acabar a final de la setmana desquiciada del nervis, i passar el cap de setmana endreçant i netejant, és per això que he aconseguit que després de jugar, endrecin i netegin si hi ha alguna cosa que s’hagués embrutat.

Penso que per afavorir la convivència entre els uns i els altres, el respecte ha de ser primordial, així com l’estima i el respectar l’espai vital de cadascú. Espero ser suficientment bona mare com per saber transmetre això als meus fills, per fer d’ells unes persones com cal el dia de demà. Per a ells deixo aquesta entrada i per tenir-ho present jo mateixa quan ho rellegeixi els dies dolents.

divendres, 4 de febrer del 2011

Algunes feines d'aquesta setmana

Aquesta setmana, el Jan ha estat treballant de valent, ha iniciat un projecte sobre les orques, que l'està fent integrament ell sol, i hi està posant moltes ganes. A part, ha fet molt de treball de matemàtiques, aquí deixo un exemple, i la seva lectura de després de dinar.
És un eixam on havia de enumerar les cel·les, del 0 al 100.

La Lila, ha seguit amb les seves seriacions i camins, aquesta vegada amb taps de plàstic, també hem estat treballant amb els triangles constructors i combinant els cilindres de botó amb els de color. Amb ella també hem iniciat un projecte, el de les papallones de les que estem descobrint moltes coses!

La Berta, ha pintat i pintat i pintat, això si, coses de la Hello Kitty i que siguin roses o liles, en un quadern que li vàrem comprar i que li encanta. A més, ha treballat molt amb la combinació de tots dos tipus de cilindres i els triangles constructors.

La nova aula i el nostre amic inseparable

Com ja vaig comentar en un post de fa pocs dies, després de nadal hem estrenat nova aula, abans la teníem al menjador, tenint aquest hipotecat tot l'any. I per als nens, no els hi era cap cosa especial haber de fer escola. Ara ho hem traslladat tot a una habitació gran que tenim amb terra de fusta i un petit balcó des d'on podem veure el carrer, la gent, els cotxes, i que com queda en una altra planta, odem tenir les cortines corregudes, poguen així treballar amb més llum natural. De moment els hi ha agradat molt, i podem deixar les coses per fer d'un dia per l'altre, sense tenir la necessitat de recollir tota l'aula cada nit.

I cada dia mentre fem escola, el Tro aprofita per dormir calentó a la seva manteta, i de pas, ens fa companyia.

dimarts, 1 de febrer del 2011

Algunes feines d'aquests dies

Feines d'en Jan:
Matemàtiques amb reglets, sumes, sumes i més sumes!
Molt de dibuix acompanyat de text explicatiu.

Lectura d'ordres, i la Lila havia d'endevinar el que posava, a través de la mímica d'en Jan.
Feines de la Lila:
Series, series, i més series.
Amb l'àbac.
Amb les perles:I lectoectura amb la calaixera de miniatures. No he posat totes les lletres que ha fet perque serien masses fotos!

Dibuix lliure (fila de ratolins)
Feines de la Berta:
Pràctica de traç amb els encaixos geomètrics:
Collarets
Fitxes, fitxes i més fitxes!! (amb lo poc que m'agraden a mi i tant que li agraden a ella!!)

Més material de llenguatge

Vaig trobar en aquest àlbum picasa unes targes per treballar els fonemes catalans, i aprofitant el codi de color que ens dona el mètode fonocolor, hem enganxat unes cartolines radera de cada làmina del color del fonema d'aquest mètode, també he fet en feltre unes butxaques per guardar les làmines i l'hem penjat en el lateral del moble on guardem el material de llenguatge.
De pas, el papa ens ha fabricat aquesta meravellosa capsa de fusta amb compartiments per guardar d'una forma endreçada les targes de fonocolor.

A cada compartiment hi hem enganxat una etiqueta amb el fonema del color corresponent.

I aquí teniu el resultat!!!!

Nou any, nou sistema.

Aquest curs, el vam començar molt planificat, gairebé tenia tot el que havien de fer dia per dia, a mitjans d'octubre, vaig veure que això no podia continuar així, els nens anaven agobiats, i directament (no de retruc) jo també, així que vàrem dir, fora els llibres de text i la planificació de les presentacions Montessori (aquí està el quid de fer escola a casa, que si no va bé, es canvia!) Així que vàrem canviar el sistema, i cada matí, ells triaven el que havien de fer (sols amb material), però aquí a casa, això no es pot fer, ja que tenen moltes distraccions externes, com joguines, tele... Així que aquest gener, abans d'agafar-me un atac de nervis veient que el temps passava i que els nens no mostraven interès pel material, i que jo no tenia res per valorar els seus progressos, que no fos les fotos preses i els dibuixos que feien de tant en tant, em vaig inventar aquest sistema, que segur que algú altre ja fa servir, però no se qui! I penso que hem trobat el punt just, ens està funcionant de meravella, i els dies passen com una bassa d'oli, és fantàstic!!!
La cosa funciona de la següent manera, només començar el matí, ens trobem en l'habitació de fer escola (que per cert, també és una novetat d'aquest any) i fem un circle time particular, trio contes que tinc de temes filosòfics i/o morals, els llegim i en parlem d'ells. Tot seguit i amb els ànims calmats i la concentració a tope, agafen cadascú un full on hi han de posar el nom, la data, i en la quadrícula que hi ha assota, les coses que volen fer aquell dia. De tal manera que a mida que van fent les activitats, van fent una creu a la casella del costat per marcar que ja està realitzada. Això de retruc, també em serveix a mi per tenir un control exhaustiu del que van fent cada dia.
Fitxes de registre ja fetes al final de la jornada.

He fet unes butxaques amb feltre i ho hem penjat en el lateral de la prestatgeria, de tal manera que en la butxaca de sota, tenen les fitxes en blanc, i a la de sobre les fitxes fetes que guarden a l'acabar el dia.
Els nens treballant amb la fitxa de registre al costat per anar anotant tot allò que fan.