divendres, 20 de febrer del 2015

Treball interdisciplinari per projectes

Bé, ens hem tirat a la piscina! Fa anys que estem buscant la metodologia que més s'adeqüi a la nostra família.  Però cap d'elles ens ha donat la rutina de treball que em demanen els nens, la llibertat suficient, però sobretot, el que més trobàvem a faltar era l'aprendre d'una manera més natural i sobretot que ens permeti seguir el ritme d'aprenentatge de cadascú tot respectant els seus interessos. Així que farà cosa d'uns mesos, vaig començar a buscar i remenar ja que una metodologia així l'havia de trobar d'una manera o una altra, i em vaig topar en l'aprenentatge per projectes, que moltes escoles ja ho fan, però són sobretot d'infantil, i les de primària, normalment, és amb algunes matèries en concret, però no com a treball interdisciplinari total. Així que després de llegir coses per aquí i per allà: la web de l'XTEC, vídeos per YouTube sobre "treballar per projectes", ... ens vàrem decidir i hem començat a treballar d'aquesta manera, els nens estan encantats i jo també. Ara el que fan els motiva, els omple, ho han triat ells, i em sorprèn, perquè des de que hem començat, ja no els haig de llevar al matí, són ells que es lleven, es vesteixen, esmorzen i es posen a fer feina!!!! Per a mi és tot un èxit!
Ençà que vàrem començar el curs, hem estat fent llibre de text per a llengua i mates, i projectes curts per a medi, però els veia sense ganes, no es queixaven alhora de fer la feina, però no els veia motivats en el seu aprenentatge, ja no podia veure'ls així, i aquesta vegada no han estat ells els que m'han demanat de canviar, sino jo la que he decidit que no podia més amb aquest ambient de treball, sense il·lusió, sols quan fèiem medi, i els tocava alguna cosa que els motivava.
Amb el treball per projectes, ells trien el tema (degut a una conversa que hem tingut, un llibre que han llegit, una notícia que han vist per la tele, un tema que els hi agrada,...) i una vegada tenim el tema triat, pensem que és el que volem saber, descobrir,... ells diuen tot el que els passa pel cap, però aquí ve el meu afegitor, en que els hi dic coses que els podria interessar del tema i que penso que em podria permetre treballar aquells aspectes matemàtics o de llengua que crec que han de treballar. Una vegada tenim els interrogants, ve la feina de buscar les fonts d'informació d'on poder extreure el que volem saber. Primer mirem quins llibres, revistes,... tenim a casa sobre el tema, després quins hi ha a la biblioteca, si sabem d'algú que en sap molt del tema, l'entrevistem i per últim, ho busquem a internet, i si podem, fem una visita a algun museu,... Recopilem la informació i després procedim a organitzar-la i treballar. Ja sigui amb una manualitat, lapbook, mural, teatre... qualsevol opció és bona. I una vegada ja ho tenim tot muntat, arriba l'hora d'exposar el que hem descobert, ja sigui amb una exposició (tipus museu), una xerrada amb coneguts, en el nostre grup de projectes,... I per últim, valorem el que hem après, si és el que esperàvem, si ens ha agradat fer-ho, si ens ha obert nous interrogants,... Per començar hem fet projectes individuals, però anirem fent també en grup, entre els germans, amb amics homeschoolers,...
Personalment penso que es una molt bona manera de treballar, ja que li dona autonomia i auto-disciplina a l'hora de treballar, els ajuda a aprendre a planificar-se la feina, ells dirigeixen el seu aprenentatge i a mi em permet ajudar-los i implicar-me també amb ells, sense ser sols una simple espectadora com passa en d'altres metodologies.
Això si, encara fem servir el material Montessori jejee, per a fer càlculs matemàtics que sorgeixin en el projecte, analitzar alguna frase, ... Però d'una manera més natural, amb un propòsit.
Seguim tenint el nostre horari de feina, en que de 9 a 12,30 i de 15 a 16,30 és hora de fer escola, però no la fem per matèries, sino per projectes, em va bé fer-ho així perquè d'aquesta manera ells saben que quan toca fer escola, no es pot ni jugar a l'ordenador ni a la tauleta ni mirar la tele. Són les hores de no pantalles!
Aviat acabaran els seus projectes i en breu us els presentarem!
Recomano la lectura d'aquests llibres, són de molta ajuda:
- Investigar i aprendre : com organitzar un projecte/ Xus Martín García
- La Organización del currículum por proyectos de trabajo : el conocimiento es un calidoscopio /Fernando Hernández, Montserrat Ventura